Početak akademske godine 2023./2024. kao student s invaliditetom

Stipo Margić

Written by: Stipo Margić

2 min read (431 words)

Početak akademske godine 2023./2024. donosi sa sobom novu stranicu u životima studenata diljem zemlje. Dok se otvaraju vrata novih prilika i izaziva, udruga Liberato stoji na raspolaganju kako bi pružila podršku studentima s invaliditetom.

Ovim putem pokušavamo Vam olakšati početak nove akademske godine pružajući sve potrebne informacije na jednom mjestu.

Za sve studente s invaliditetom prvo bi preporučili da se informiraju s našim Vodičem za studente s invaliditetom, dostupnim na dnu stranice. Vodič je namijenjen za sve buduće i sadašnje studente koji se suočavaju s izazovima invaliditeta da im pruži praktične savjete i smjernice, te inspiraciju i motivaciju za avanturu akademskog putovanja.

  • Koji su najveći izazovi s kojima se studenti s invaliditetom susreću tijekom školovanju?
  • Koje se prilagodbe i podrška pružaju studentima s invaliditetom na visokim učilištima?
  • Gdje mogu pronaći informacije o pristupačnosti kampusa i nastavnih prostora?
  • Kako izgraditi podršku i mrežu studenata s invaliditetom unutar sveučilišne zajednice?

Odgovore na ova i mnoga druga pitanja možete pronaći u vodiču.

S početkom nove akademske godine, otvorile su se i prijave za državne i gradske stipendije, koje su dostupne i studentima s invaliditetom.  Republika Hrvatska raspisala je Natječaj za dodjelu državnih stipendija za akademsku godinu 2023./2024., namijenjenih studentima u redovnom statusu, uključujući i studente s invaliditetom u posebnoj kategoriji. Stanovnici grada Splita također imaju priliku aplicirati za gradske stipendije grada Splita. Javni poziv za dodjelu potpora za učenike srednjih škola i studente s invaliditetom u školskoj/akademskoj godini objavljen je 10. listopada 2023. na službenoj web-stranici grada Splita.

Također, pravo na novčanu potporu za pokriće dijela troškova prijevoza za studente s invaliditetom ostvaruju svi studenti u redovnom statusu upisani na visokim učilištima Republike Hrvatske s najmanje 60% utvrđenog oštećenja organizma ili najmanje 3. stupnja oštećenja funkcionalnih sposobnosti. Kao što je i objašnjeno u Pravilniku o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na novčanu potporu za pokriće dijela troškova prijevoza za studente s invaliditetom.

Za sve odredbe, pravila i informacije o potrebnoj dokumentaciji , molimo podsjetite poveznice u nastavku:

Vodič za studente s invaliditetom

Natječaj za dodjelu državnih stipendija

Javni poziv za dodjelu potpora studentima s invaliditetom na području grada Splita

Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na novčanu potporu za pokriće troškova prijevoza za studente s invaliditetom

karijeraObrazovanjeOsobe s invaliditetomStudenti s invaliditetomUdruga LiberatoUNISTŽivot