Liberato logo
  • HR
  • EN

Blog

5 novogodišnjih želja usmjerene prema osobama s invaliditetom

Svi volimo donositi novogodišnje odluke, ali nažalost, mnogi od nas jednostavno odustanu od njih za nekoliko tjedana. Ovdje donosim nekoliko mojih osobnih novogodišnjih želja za 2023. Godinu za  koje se nadam da ću uz Udrugu Liberato i uz Vašu pomoć uspjeti ostvariti. Volio bih da se osvijesti važnost društveno odgovornog ponašanja i poslovanja  Moram priznati […]

29. 12. 2022.

Osvrt i konačni zaključci Okruglog stola 2022 Zapošljavanje OSI

Mi se vodimo načelom kako je komunikacija ključ uspjeha i temelj svake uspješne suradnje. Upravo smo iz tog razloga uoči Međunarodnog dana osoba s invaliditetom organizirali drugi po redu Okrugli stol. Ovogodišnja izvedba Okruglog stola započela je tradiciju komuniciranja o društveno važnim pitanjima. 

17. 12. 2022.

Kvaliteta života osoba s invaliditetom

Kako je prethodi post završio s konceptom kvalitete života, ovaj put nastavljamo gdje smo stali i dajemo objašnjenje što isti znači u kontekstu invaliditeta. Definicije kvalitete života su veoma slične, a većina ih se odnosi na zadovoljavanje potreba i životnih mogućnosti pojedinca. Definicija obuhvaća i subjektivne i objektivne aspekte, te okolinu.

13. 09. 2022.

Kako se pripremiti za festival kao korisnik invalidskih kolica 

Vrijeme je da se namažete kremom za sunce, izvučete sretne sunčane naočale te se uputite prema festivalskoj sceni – ukoliko je to vaša “stvar”, naravno.

18. 06. 2022.

Vodič za studente s invaliditetom

Jeste li znali da osobe s invaliditetom predstavljaju skupinu ljudi koja je među najmanje zastupljenima u sustavu visokog obrazovanja?  Veliki dio odgovora zašto je to tako leži u neprilagođenosti prostora, neprilagođenosti oblika nastavnog programa i literature te sama organizacija visokoškolske ustanove. 

01. 04. 2022.

Društveni aspekti i invaliditet

I odrasli su nekada bili djeca je poznata rečenica na koju često možemo naići u svakodnevnom diskursu. Sukladno tome, naglašava se kako djeci s poteškoćama u razvoju neophodno je pristupiti cjelovito. To znači pružiti podršku obitelji kako bi ona optimalno mogla funkcionirati od vremena uočavanja poteškoća i postavljanja dijagnoze nadalje kroz rehabilitaciju, odgoj i obrazovanje koje mora proteći u maksimalno integriranim uvjetima.

18. 03. 2022.

DEJTANJE S OSOBOM S INVALIDITETOM

Život s nizom kroničnih bolesti koje nas čine osobama s invaliditetom znači da se s mnogim stvarima i situacijama u životu nosimo drugačije nego prosječna sposobna osoba bez invaliditeta. Ljubav i ‘dejtanje’ je jedna od njih. Izlazak i započinjanje veze s jednim od nas zahtijeva mnogo strpljenja i veliko srce ali prije svega – hrabrost. Ako se gleda iz naše perspektive, odnosno perspektive osobe s invaliditetom, možemo reći da su nam treble čak i godine da prihvatimo sve

18. 01. 2022.

Osobe s invaliditetom u obrazovanju

Društveni i obrazovni trendovi usmjeravaju se na potencijal djeteta, a ne na njegov nedostatak što ukazuje na važnost integriranja u sva područja društvenog života. Stoga autorice kao predmet istraživanja postavljaju društvenu uključenost djece s poteškoćama u razvoju te je opći cilj istraživanja propitati mišljenja roditelja djece s poteškoćama u razvoju i stručnjaka o integraciji i inkluziji djece s poteškoćama u razvoju.

18. 12. 2021.

Svakodnevno se zalažemo za
#svijetbezgranica