Nova Era Mobilnosti: Nacionalna Iskaznica i Parkirališna Karta za Osobe s Invaliditetom

Andrea Penić

Written by: Andrea Penić

1 min read (299 words)

25. siječnja 2024. godine u Splitu predstavljene su Europska iskaznica za osobe s invaliditetom i Europska parkirališna karta, koje će biti dostupne svima od svibnja iste godine. Ove iskaznice ne samo da olakšavaju svakodnevni život osoba s invaliditetom već postavljaju nove standarde inkluzivnosti u mobilnosti.

Pogodnosti Europske Iskaznice:

S Nacionalnom iskaznicom, osobe s invaliditetom stječu pravo na niz povlastica u prometu. To uključuje pristup olakšicama u željezničkom i pomorskom putničkom prijevozu, korištenje parkirališta označenih znakom pristupačnosti te oslobađanje od godišnje naknade za uporabu javnih cesta i cestarine. Posebno važno, pravo na oslobađanje od plaćanja cestarine odnosi se na autocestovno putovanje osobnim automobilom.

Europska Parkirališna Karta:

Uz Europsku parkirališnu kartu, osobe s invaliditetom dobivaju pravo na parkiranje na posebno označenim parkiralištima, prilagođenim njihovim potrebama. Ova inicijativa ima cilj stvaranja pravednijeg i pristupačnijeg okoliša za sve sudionike u prometu.

Dosadašnje iskaznice i dalje vrijede do 15. svibnja 2024., a nakon toga, nove iskaznice preuzimaju vodstvo. Svi korisnici su pozvani da provjere i ažuriraju svoje podatke u Registru osoba s invaliditetom, što se može obaviti jednostavnim kontaktom na e-adresu invaliditet@hzjz.hr.

Revolucionarno, cijeli proces dodjele prava na povlastice odvija se digitalno, eliminirajući potrebu za dugim čekanjem na šalterima. Isprave će biti brzo i jednostavno dostavljene na adrese prebivališta u Hrvatskoj, čime se postiže viši standard učinkovitosti i pravednosti u sustavu mobilnosti.Nova Europska iskaznica i parkirališna karta ne samo da otvaraju vrata već i stvaraju mostove prema inkluzivnijem društvu, gdje se poštuju potrebe svih građana. Ovaj značajan korak u mobilnosti osoba s invaliditetom označava početak nove ere pristupačnosti u Europi

Inkluzijanacionalna iskaznicaOsobe s invaliditetomStudenti s invaliditetomUdruga LiberatoŽivot