Konferencija "Mladi su INkluzivni"

Andrea Penić

Written by: Andrea Penić

2 min read (358 words)

U prostorijama Svučilišnog odjela za stručne studije, 1. prosinca 2023. godine, uspješno je održana konferencija pod nazivom “Mladi su INkluzivni”. Ova inicijativa već treću godinu zaredom pridružuje se obilježavanju Dana osoba s invaliditetom, nudeći obrazovne programe koji imaju za cilj osvijestiti širu javnost o potrebama mladih i studenata s invaliditetom. Ove godine, organizatori su odlučili proširiti raspon tema i fokusirati se na manje raspravljane probleme studenata i mladih.

Događaj je započeo uvodnim riječima predstavnika Sveučilišta u Splitu, Sveučilišnog odjela za stručne studije i Splitsko-dalmatinske županije. Inspirativne poruke uputila nam je i zastupnica u Europskom parlamentu, Željana Zovko. Sudionici su imali priliku pregledati godišnji rad Udruge Liberato, dobivajući uvid u postignuća i aktivnosti udruge.

U prvoj panel raspravi na temu “Mladi kao pokretači našeg društva”, najaktivniji članovi društva koji se bore za budućnost mladih podijelili su svoja iskustva i ideje o pravima mladih i studenata. Govornici su pružili savjete i smjernice za rješavanje problema mladih na razini županije i države. Posebno smo istaknuli važnost Europskih izbora u 2024. godini, a o tome nam je govorio Marko Boko iz ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Nakon kratke pauze, održana je druga panel rasprava koja se fokusirala na uspješan ulazak studenata na tržište rada tijekom ili nakon završetka studija. Govornice iz uspješnih organizacija podijelile su svoja iskustva, predstavljajući uvjete koje poslodavci traže pri zapošljavanju.

Za kraj dana, istražili smo važnost mobilnosti studenata i potrebu za inkluzijom studenata s fizičkim, ali i mentalnim poteškoćama. Kao posebna atrakcija predstavljen nam je i novi projekt FESB Racing-a, gosti su bili u mogućnosti informirati se o projektima udruge.

Na kraju, želimo izraziti zahvalnost svim suradnicima, pokroviteljima konferencije, članovima i volonterima udruge koji su doprinijeli ostvarivanju vizije našeg tima u stvarnosti. Ova konferencija nije samo susretište ideja, već i korak prema inkluzivnijem društvu koje potiče zajedničko razumijevanje i podršku.

karijeraliberatotalkObrazovanjeOsobe s invaliditetomradioniceUdruga LiberatoUNISTŽivot