Inkluzivno obrazovanje za osobe s invaliditetom: izazovi za obrazovni sustav

Stipo Margić

Written by: Stipo Margić

1 min read (210 words)

Ovaj četvrtak, 19. listopada 2023. godine članovi Udruge Liberato su podsjetili grad Zagreb kako bi prisustvovali predavanju čileanski odvjetnice i aktivistice za prava osoba s invaliditetom, te bivše članice Odbora UN-a, Maríe Soledad Cisternas Réyes.

Gospođa Cisternas Réyes je jedno od najpoznatijih imena u području prava osoba s invaliditetom, čija promocija prava seže na regionalnu i globalnu razinu. Godine 2014. dodijeljena joj je Nacionalna nagrada za ljudska prava Instituta Nacional de Derechos Humanos u Čileu, kao priznanje za njen rad na pravima osoba s invaliditetom, kao i pravima žena, djece, starijih građana i autohtonih naroda.

Predavanje je održala na temu Inkluzivno obrazovanje za osobe s invaliditetom: izazovi za obrazovni sustav. Gospođa Cisternas Réyes istaknula je primjere prepreka s kojima se osobe s invaliditetom suočavaju u školama, fakultetima i drugim obrazovnim institucijama, te je predstavila moguća rješenja za ove izazove  

Širom svijeta postoji više od milijardu ljudi s nekim oblikom invaliditeta, što čini 15 posto svjetske populacije. Ove brojke jasno pokazuju zašto je od presudne važnosti ukloniti prepreke za osobe s invaliditetom i osigurati im prilike, kao i arhitektonsku i tehničku prilagodbu koja im omogućuje samostalno sudjelovanje u društvu.

karijeraObrazovanjeOsobe s invaliditetomStudenti s invaliditetomUdruga LiberatoŽivot