Inkluzivno putovanje Europom

Stipo Margić

Written by: Stipo Margić

Dragi čitatelji,

Vjerojatno ste čuli za pojam inkluzija, koji se danas često spominje i promiče širom Europe.

No, što inkluzija zapravo znači i zašto je postala tako važna?

Inkluzija osoba s invaliditetom predstavlja stvaranje okoline u kojoj se svi tretiraju ravnopravno, bez obzira na njihove sposobnosti, te im se pružaju jednake prilike za sudjelovanje u svim aspektima društva, baš kao i osobama bez invaliditeta. To nije samo fraza, već ključna vrijednost koja se sve više prepoznaje i primjenjuje diljem Europe.

Zamislite trenutak u kojem radite u uredu koji se odlučio angažirati u promicanju inkluzije osoba s invaliditetom. Jednog dana, u vašem uredu se zapošljava osoba koja koristi invalidska kolica zbog problema s kralježnicom. Ova nova zaposlena osoba je izuzetno kvalificirana i sposobna za svoj posao, ali kako bi mogla potpuno sudjelovati u radnom okruženju, potrebne su određene prilagodbe.

Vaša tvrtka poduzima konkretne korake kako bi osigurala inkluziju za novozaposlenu osobu:

1. Pristupačnost: Tvrtka prilagođava svoje prostorije kako bi bile pristupačne za novozaposlenu osobu. Postavlja rampe na ulazima, širi vrata i osigurava da su sanitarni čvorovi prilagođeni osobama u invalidskim kolicima.
  2. Obuka i svijest: Svi zaposlenici prolaze obuku o inkluziji i svijesti o osobama s invaliditetom kako bi se osjećali ugodno i znali kako pružiti podršku.
  3. Prilagodba radnog mjesta: Radno mjesto se prilagođava potrebama novozaposlene osobe. Dodatno, instalira se posebna softverska oprema koja pomaže u upravljanju računalom.
  4. Raznoliko timsko okruženje: Tvrtka potiče suradnju i timski rad. Novozaposlena osoba postaje punopravni član tima i sudjeluje u svim sastancima i projektima kao i svi ostali.
  5. Fleksibilno radno vrijeme: Novozaposlenoj osobi omogućuje se fleksibilno radno vrijeme kako bi mogla prilagoditi radne sate svojim potrebama, uključujući medicinske termine ili terapije.

Ovaj praktični primjer jasno ilustrira kako inkluzija osoba s invaliditetom nije samo apstraktna teorija, već zahtijeva konkretna djelovanja i prilagodbe kako bi se osiguralo da osobe s invaliditetom aktivno sudjeluju u svim aspektima društva.

U narednim blogovima, krenut ćemo na putovanje Europom kako bismo istražili primjere i prakse stvaranja inkluzivnih društava u različitim europskim zemljama. Pozivamo vas da se pridružite ovoj istraživačkoj avanturi i zajedno otkrivamo inspirativne priče.

EUEuropaOsobe s invaliditetomPutovanjaStudenti s invaliditetomUdruga LiberatoŽivot